Van mevr. Bolt naar dr. Bolt
geplaatst op: 24 februari 2022
dr. Sascha Bolt promoveerde vorig jaar met haar proefschrift The fundamentals of a DEDICATED palliative approach to care for people with dementia. Dit proefschrift is onderdeel van het project DEDICATED (Desired Dementia Care Towards End of Life), met als doel de palliatieve zorg voor mensen met dementie, thuis en in het verpleeghuis, te verbeteren. Wij spraken Sascha over haar ervaringen tijdens dit promotietraject: "Interviews met mensen met dementie waren enorm waardevol om te doen. Veel van de deelnemers merkten dat er echt naar hen geluisterd werd. Dat was mooi en tegelijkertijd eigenlijk heel treurig om te horen. Dat besef, en het belang om mensen met dementie zelf aan het woord te laten en te betrekken, is bij mij over de jaren gegroeid en ik wil mij hier nog steeds hard voor maken."
Hoe vond je het om te promoveren/een promotietraject te doen?
"Terugkijkend op mijn promotietraject is het eerste dat in me opkomt: ik vond het erg leuk. Dat klinkt wellicht afgezaagd, dus ik zal het woordje ‘leuk’ toelichten. Allereerst is het onderwerp verbeteren van de kwaliteit van palliatieve zorg voor mensen met dementie en hun naaste ontzettend interessant en belangrijk. In 2015 ben ik een periode mantelzorger geweest voor mijn oma die Alzheimer kreeg. Na het overlijden van mijn opa ging ze snel achteruit. Er volgde voor onze familie een intensieve periode van zorgen. Vijf maanden na opa overleed mijn oma, in een zorgcentrum waar ze kort daarvoor was opgenomen. Gelukkig werd ze daar enorm liefdevol verzorgd door de toegewijde verzorgenden en verpleegkundigen. Het raakte me dat de zorgmedewerkers, eerst nog onbekenden voor oma, zoveel warmte en nabijheid konden bieden.
Na mijn afstuderen in 2017 aan de Universiteit Utrecht, opleiding psychologie, kwam een vacature voorbij: ‘promovendus die toolkit ontwikkelt voor V&V in de zorg aan het levenseinde bij dementie’, later DEDICATED genoemd. Ik móést wel reageren. Vanaf het moment dat ik werd aangenomen tot aan mijn promoveren op het DEDICATED-project heb ik met toewijding (nee, geen grapje) en enthousiasme hieraan gewerkt. En ik vond eigenlijk alles leuk. In de literatuur duiken, meelopen met zorgprofessionals, artikelen schrijven en later ook de interviews met nabestaanden en mensen met dementie. Halverwege ben ik een periode op werkbezoek in Canada geweest (wat echt geweldig was!) en daarna stond mijn promotietraject vooral in het teken van co-creatie met praktijk en onderwijs."
Wat was leuk en wat was minder leuk?
"Interviews met mensen met dementie waren enorm waardevol om te doen. Veel van de deelnemers merkten dat er echt naar hen geluisterd werd. Dat was mooi en tegelijkertijd eigenlijk heel treurig om te horen. Dat besef, en het belang om mensen met dementie zelf aan het woord te laten en te betrekken, is bij mij over de jaren gegroeid en ik wil mij hier nog steeds hard voor maken. Daarnaast was mijn bezoek aan Canada, waar ik twee maanden heb gewerkt aan de University of Alberta gevolgd door een reis door de Rocky Mountains, onvergetelijk. Wat er minder leuk was… dat ligt misschien nogal voor de hand, maar door de komst van COVID-19 werd het allemaal wat lastiger om samen te komen of om zorgprofessionals op de werkvloer te bereiken. We hebben de ontwikkeling van de ‘DEDICATED-werkwijze’ grotendeels online voortgezet."
En hoe heb je de dag van je verdediging ervaren?
"Achteraf: een hele bijzondere en mooie dag. Vooraf: zenuwslopend! Haha. De aanloop naar mijn verdediging toe vond ik echt spannend, vooral omdat ik niet wist welke vragen ik kon verwachten (duh). De laatste dagen heb ik mijn eigen proefschrift (nogmaals) gelezen en ben flink met een markeerstift tekeergegaan. Literatuur (opnieuw) gelezen en allerlei extra zaken opgezocht.
Mijn verdediging was pas om 16.00 uur, dus ik had de hele ochtend om te stressen. Na een laatste keer oefenen op mijn ‘lekenpraatje’ begonnen we de auto in te pakken om richting Maastricht te gaan (ik kom zelf uit Breda). Toen ik eenmaal met mijn paranimfen in het ‘zweetkamertje’ zat begon ik eigenlijk wat rustiger te worden. Niet helemaal logisch, maar wel fijn! De verdediging vloog voorbij. Wat volgde was een heerlijk opgelucht en voldaan gevoel. Gelukkig was mijn verdediging in september, toen de COVID-maatregelen redelijk soepel waren en had ik de mogelijkheid om het te vieren met mijn familie, vrienden en collega’s. Na een nacht slapen in centrum Maastricht (niet zo lekker als ik had verwacht, want ik was aardig overprikkeld) gingen we voor een paar nachtjes de heuvels in. Heerlijk om daar even te wandelen en te fietsen, en – eindelijk – weer eens heerlijk te slapen!"
Hoe gaat Dedicated verder?
"Momenteel zitten we volop in de implementatiefase: meerdere zorgteams werken nu met de DEDICATED-werkwijze. Komende tijd onderzoeken we hoe dit implementatieproces verloopt. We hopen het project ook na september 2022 voort te zetten als ‘DEDICATED 2.0’. Dan willen we DEDICATED verder verspreiden. Ook willen we DEDICATED uitbreiden naar de ziekenhuissetting (DEDICATED 1.0 richt zich op de thuiszorg en verpleeghuiszorg). Tot slot willen we DEDICATED ook binnen het ‘Koninkrijk der Nederlanden’ verspreiden naar de ABC-eilanden. Afgelopen november op Curaçao hebben we op een ouderenzorgcongres DEDICATED gepresenteerd. Ons verhaal maakte daar indruk en men wil graag aan de slag met palliatieve zorg voor de eilandbewoners met dementie. De plannen voor DEDICATED 2.0 zijn dus ambitieus."
En jij? Waar ben jij nu mee bezig?
"Sinds augustus 2021 werk ik als senior onderzoeker en onderzoeksmakelaar bij de Academische Werkplaats Ouderen van Tranzo, Tilburg University. Daarnaast werk ik nog één dag per week aan DEDICATED."
Lees hier meer over DEDICATED of kijk hier de verdediging terug