Academische Werkplaats Hulpmiddelen voor Zelfredzaamheid -
Academische Werkplaats Hulpmiddelen voor Zelfredzaamheid

Per juli 2023 is de Academische Werkplaats Hulpmiddelen voor Zelfredzaamheid (AWH-Z) officieel van start gegaan. Zuyd Hogeschool coördineert 1 van de 5 Academische Werkplaatsen Hulpmiddelen die in Nederland zesjarig ondersteund worden door ZonMw.


lees verder
2023 - 2029
ACCENT -
ACCENT

Verpleegkundigen en verzorgenden ondersteunen in het stimuleren van de autonomie van ouderen in de zorg. Dat is het doel van het onderzoek ACCENT. Het onderzoek richt zich op de essentiële zorg. Bijzonder is dat binnen ACCENT een wetenschappelijke verpleegkundige infrastructuur wordt opgezet.


lees verder
2022 - 2026
Beter laten van onnodige verpleegkundige handelingen -
Beter laten van onnodige verpleegkundige handelingen

In de zorg worden vaak handelingen uitgevoerd die geen toegevoegde waarde hebben voor de zorgvrager. Deze ‘onnodige zorg’, ook wel aangeduid als low-value care, omvat de zorg waar de cliënt geen baat bij heeft gezien de gezondheidsschade, kosten (tijds- en geldverspilling) en onnodige werkdruk die het met zich meebrengt. Hierdoor komt zorg die wel waardevol is in het gedrang. Het is van essentieel belang om deze ineffectieve handelingen te verminderen, zodat zorg efficiënter en van hogere kwaliteit wordt geleverd.


lees verder
2025 - 2027
Data-geïnformeerde gezamenlijke besluitvorming -
Data-geïnformeerde gezamenlijke besluitvorming

Passende zorg is waarde gedreven, komt samen met en rondom de cliënt tot stand, betreft de juiste zorg op het juiste moment en is gericht op gezondheid in plaats van ziekte. Om passende zorg te leveren is het beschikken over data op het juiste moment cruciaal. Door data kan de zorg beter aangepast worden (proactieve zorgplanning) aan individuele behoeften en wensen van een cliënt.


lees verder
2023 - 2027
De effectieve componenten van de zorgboerderij -
De effectieve componenten van de zorgboerderij

Eerdere onderzoeken suggereren dat zorgboerderijen voor mensen met dementie een positiever effect kunnen hebben in vergelijking met de reguliere verpleeghuiszorg. Bewoners zijn actiever, socialer en komen vaker buiten. De vraag is wat de effectieve componenten zijn die zorgboerderijen succesvoller maken. En hoe die eventueel in de reguliere verpleeghuiszorg geïmplementeerd kunnen worden.


lees verder
2020 - 2024
De nieuwe medewerker in de VVT -
De nieuwe medewerker in de VVT

De uitdagingen in de ouderenzorg vragen om een nieuw type medewerker. De AWO-L participeert dan ook in het project ‘De nieuwe medewerker in de vvt’ van Gilde Opleidingen. Hierin onderzoeken zorg- en onderwijsinstellingen samen hoe toekomstige vvt-medewerkers het beste opgeleid kunnen worden.


lees verder
2020
DEDICATED -
DEDICATED

Het verbeteren van de kwaliteit van palliatieve zorg voor mensen met dementie en hun naasten, dat is het doel van het project DEDICATED (Desired Dementia Care Towards End of Life). Samen met praktijk en onderwijs is hiervoor een werkwijze ontwikkeld: de DEDICATED-werkwijze. Zorgprofessionals die werken met mensen met dementie kunnen deze werkwijze toepassen om optimale palliatieve zorg te verlenen aan mensen met dementie.


lees verder
2017 - 2025
Handreiking kortdurende herstel gerichte zorg -
Handreiking kortdurende herstel gerichte zorg

Er is een dringende behoefte aan een gestandaardiseerde beschrijving van goede zorg voor revalidanten in de geriatrische revalidatie. Momenteel is er een grote praktijkvariatie, zowel qua inhoud als organisatie van de zorg. Veel zorgorganisaties zijn bezig met het ontwikkelen van eigen beschrijvingen van goede zorg. Dit wordt ervaren als een inefficiënt proces, omdat het wiel steeds opnieuw wordt uitgevonden en beschikbare kennis en inzichten niet optimaal worden gebruikt.


lees verder
2022 - 2025
Innovation Readiness -
Innovation Readiness

Het goed en betaalbaar houden van de ouderenzorg in de toekomst vraagt van zorgorganisaties dat zij innoveren. Maar wat is daar voor nodig en hoe word je als zorgorganisatie goed in innoveren? In het onderzoek Innovation Readiness wordt geprobeerd om hier de juiste tools voor te ontwikkelen.


lees verder
2021 - 2025
Kwaliteit van zorg voor bewoners met de ziekte van Huntington -
Kwaliteit van zorg voor bewoners met de ziekte van Huntington

De ziekte van Huntington is een progressieve, erfelijke hersenaandoening die leidt tot beschadiging van hersencellen. De ziekte openbaart zich meestal tussen het 30e en 50e levensjaar en gaat gepaard met motorische, cognitieve en psychiatrische symptomen. De ziekte van Huntington is niet te genezen. In een gevorderd stadium van de ziekte worden mensen volledig zorgafhankelijk en is vaak een opname in een verpleeghuis noodzakelijk.


lees verder
2018 - 2025
Leertraject en effectevaluatie van Reablement projecten -
Leertraject en effectevaluatie van Reablement projecten

“Cliënten helpen zichzelf te helpen” is de essentie van reablement. In Nederland is er steeds meer belangstelling voor reablement. Reablement wordt internationaal al meer dan 20 jaar toegepast. Sinds 2020 staat het ook prominent op de Nederlandse zorgagenda. Het wordt gezien als een strategie om ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen met een betere kwaliteit van leven en een lagere zorgvraag.


lees verder
Leren van implementeren: preventie van onvrijwillige zorg met PRITAH -
Leren van implementeren: preventie van onvrijwillige zorg met PRITAH

De interventie PRITAH (Prevention and Reduction of Involuntairy care at Home) is gericht op het voorkomen en verminderen van onvrijwillige zorg in de thuissituatie. In dit vervolgonderzoek draait het om de vraag hoe PRITAH op grote schaal kan worden uitgerold in de thuiszorg. Daarnaast zal PRITAH worden omgevormd tot een interventie voor de verpleeghuiszorg. Tot slot wordt onderzocht hoe de kennis van deze interventie een plaats kan krijgen in het mbo-onderwijs.


lees verder
2022 - 2026
LISTEN -
LISTEN

Een theoretisch raamwerk bieden met inzicht in de complexe dynamiek van proactieve zorgplanning (PZP) communicatie, is het doel van het LISTEN project. Hiermee worden aanknopingspunten gegeven aan verpleegkundigen in de ziekenhuis-, thuiszorg- en verpleeghuissetting om PZP-communicatievaardigheden te optimaliseren en te integreren in de dagelijkse praktijk en het onderwijs.


lees verder
2022
LPZ -
LPZ

De zorg verbeteren door inzicht te krijgen in de prevalentie van indicatoren voor basisveiligheid. Dat is de insteek van de Landelijke Prevalentiemeting Zorgkwaliteit (LPZ). De LPZ is ingebed in de AWO-L.


lees verder
1998
Onbegrepen gedrag -
Onbegrepen gedrag

Onze projecten gericht op onbegrepen gedrag, ook wel probleemgedrag genoemd, richten zich op het verbeteren van zorg voor mensen met onbegrepen gedrag, zowel thuis als in het verpleeghuis. Een van de lopende initiatieven is de Handreiking Probleemgedrag in de Wijk, waarmee we evidence-based ondersteuning bieden aan verpleegkundigen en verzorgenden in de thuissituatie.


lees verder
2024 - 2028
ReableDEM netwerk -
ReableDEM netwerk

Help de cliënt zichzelf te helpen, is kort samengevat de boodschap van de reablement-filosofie. De AWO-L is aangesloten bij het internationale netwerk van onderzoekers die de kenmerken van deze filosofie in kaart brachten en op basis daarvan tot een nieuwe definitie kwamen. Deze definitie vormt het uitgangspunt voor vervolgonderzoek.


lees verder
Relocare: Verhuizen binnen de verpleeghuiszorg -
Relocare: Verhuizen binnen de verpleeghuiszorg

Bewoners van verpleeghuizen verhuizen regelmatig naar een andere locatie. Om verschillende redenen en lang niet altijd uit vrije wil. In opdracht van het ministerie van VWS startte de samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg (SANO) in 2020 een onderzoek naar de gevolgen hiervan en verbetermogelijkheden. De AWO-L is kartrekker van dit landelijke onderzoek.


lees verder
2020 - 2024
Ruimte voor Zorg -
Ruimte voor Zorg

Een nieuwe methode om de kwaliteit van zorg te meten vanuit het perspectief van de cliënt in het verpleeghuis. Dat is het resultaat van het onderzoek Ruimte voor zorg.


lees verder
2016 - 2025
Telerevalidatie thuis na geriatrische revalidatie -
Telerevalidatie thuis na geriatrische revalidatie

Het ontwikkelen van een interventie op het gebied van telerevalidatie die effectief en toepasbaar is in de thuissituatie van ouderen, na hun opname in de geriatrische revalidatie. Dat is het uiteindelijk doel van dit onderzoek, dat in 2020 van start ging.


lees verder
2020 - 2024
Thuis als het kan -
Thuis als het kan

Door toename van het aantal ouderen, personeelstekorten in de zorg en toenemende zorgkosten, vormt het bieden van goede geriatrische revalidatie een steeds grotere uitdaging. Daarnaast wordt er steeds meer waarde gehecht aan revalidatie dicht bij huis. Het is daarom belangrijk dat de revalidatie anders wordt ingericht waarbij een groter deel van de GRZ ambulant (thuis of poliklinisch) wordt aangeboden en minder lange opnames in een revalidatie instelling nodig zijn.
 


lees verder
2023 - 2025
Toekomstbestendig eerstelijnsverblijf -
Toekomstbestendig eerstelijnsverblijf

Sinds 2017 kunnen ouderen gebruik maken van het eerstelijnsverblijf (ELV). Een vorm van kortdurende herstelgerichte ouderenzorg voor mensen die tijdelijk niet meer verantwoord thuis kunnen verblijven, maar waar ook geen medisch specialistische behandeling of geriatrische revalidatiezorg voor nodig is. Het doel van het ELV is dat mensen zelfstandig en veilig kunnen terugkeren naar huis. In de praktijk blijkt dat echter niet haalbaar.


lees verder
2023 - 2025
VIMP doorontwikkeling ZELF -
VIMP doorontwikkeling ZELF

Reablement biedt een belangrijk antwoord op maatschappelijke uitdagingen zoals de toenemende zorgvraag en vergrijzing. Het ‘ZELF-programma’ is ontwikkeld om zorgprofessionals te ondersteunen bij het stimuleren van eigen regie en eigen kracht van kwetsbare ouderen. Hoewel de resultaten van eerdere studies positief waren en het programma veel belangstelling heeft gegenereerd bij zorgaanbieders door heel Nederland, is grootschalige implementatie nog beperkt door de behoefte aan verder ontwikkelde en overdraagbare materialen, inclusief een train-de-trainer-module. Met de doorontwikkeling en verspreiding van het ZELF-programma kan het gedachtegoed van reablement breed worden geïmplementeerd in langdurige ouderenzorg – zowel thuis als in verpleeghuizen.


lees verder
2024 - 2025
Vitale gemeenschappen -
Vitale gemeenschappen

Het veranderend perspectief van ouderen op het gebied van wonen en zorg vraagt om een vernieuwende aanpak van zorgorganisaties. Ouderen willen leven in een omgeving waar ze zich thuis voelen en waar zorg op maat aansluit bij hun perspectief en mogelijkheden. In de toekomst zullen ouderen in diverse woonvormen samenleven en zorg ontvangen. Dit vraagt om samenwerking tussen verschillende stakeholders, zoals: gemeenten, zorgorganisaties, woningcorporaties, welzijnsorganisaties, onderwijsinstellingen en buurtbewoners. Op diverse locaties ontstaan initiatieven om vitale gemeenschappen te ontwikkelen, waarbij deze samenwerkingen vorm krijgen.


lees verder
2023 - 2027
Vitamine G -
Vitamine G

Wat zijn de effecten van het leven op een zorgboerderij op mensen met dementie, vergeleken met het leven in een regulier verpleeghuis? Dat is de kernvraag in het onderzoek Vitamine G. Eerder onderzoek van de AWO-L toonde al aan dat die effecten positief zijn. In Vitamine G willen de onderzoekers die effecten nader in kaart brengen en achterhalen wat de onderliggende werkingsmechanismen zijn.


lees verder
2022 - 2027
Zorgprofessionals aan Zet -
Zorgprofessionals aan Zet

Hoe kunnen zorgprofessionals in de lead komen bij het leren van data om zo meer betrokken te raken bij het verbeteren van de zorg? Dat is de kernvraag in het project Zorgprofessionals aan Zet. Het uiteindelijk doel is te komen tot meer inzicht in hoe zorgprofessionals multidisciplinair kunnen leren en verbeteren en om hen hierin te ondersteunen.


lees verder
2022 - 2026
  • Logo Meander Groep
  • Logo Sevagram
  • Logo Envida
  • Logo Zuyderland
  • Logo Cicero
  • Logo Vivantes
  • Logo De Zorggroep
  • Logo Land van Horne
  • Logo Proteion
  • Logo Zuyd Hogeschool
  • Logo Gilde Zorgcollege
  • Logo Vista College
  • Logo Maastrict University

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vindt u op onze Privacy statement pagina. OK