Groeikansen voor de rol van data in de ouderenzorg
geplaatst op: 12 september 2024
Hoe bereid zijn zorgorganisaties om met data te werken? Om dat te weten te komen, hebben medewerkers van De Zorggroep, Cicero Zorggroep en MeanderGroep Zuid-Limburg een zogeheten datavolwassenheidscheck ingevuld. Deze ‘check’ geeft inzicht in de rol die data inneemt in een organisatie en welke groeikansen er zijn. De resultaten van deze check laten zien dat het gebruik van data in de langdurige ouderenzorg nog in de kinderschoenen staat.
In de langdurige ouderenzorg wordt veel data op cliënt-, medewerkers- en organisatieniveau verzameld: data over kwaliteit van leven, zorg en werk verkregen via gesprekken, vragenlijsten en technologieën zoals sensoren. Deze data bevatten een schat aan informatie voor gezamenlijke besluitvorming en passende zorg. Momenteel worden deze data niet of onvoldoende benut. De Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg onderzoekt samen met cliënten, naasten en zorgprofessionals hoe data gebruikt kunnen worden om zorg te verbeteren. Eén van de onderdelen van dit onderzoek is de datavolwassenheidscheck. Deze check bevat vragen over diverse facetten van data-geïnformeerd werken. Denk daarbij aan vragen die betrekking hebben op de aanwezigheid van een visiedocument waarin wordt benoemd welke rol zij zien voor data in de organisatie en wat nodig is om deze rol vorm te geven. Maar ook zaken zoals een overzicht van bestaande datasystemen (bijvoorbeeld data-dashboards) of de datageletterdheid van betrokkenen (dat wil zeggen het vermogen om data te lezen, te evalueren en ermee te werken) worden bevraagd in de check. Dde vragen zijn voorgelegd aan verschillende betrokkenen zoals zorgprofessionals, dataspecialisten, managers, onderzoekers en cliëntvertegenwoordigers.
Voorlopige resultaten
“Momenteel zitten we vol in de data-analyse! Een leuke en spannende periode. We zien al een paar grotere thema’s naar voren komen. Zo zien we dat er binnen de organisaties een enorme interesse is rondom het gebruik van data. Alle stakeholders herkennen dit aan de doelen die worden beschreven in jaarverslagen en rapportages”, aldus hoofdonderzoeker Sil Aarts.
Veel betrokkenen benoemen daarnaast dat de betrouwbaarheid en begrijpelijkheid van data centraal moet staan. De betrouwbaarheid van data kan volgens de organisaties beter garandeert worden als systemen meer ruimte geven om eenduidig te werken. Hier horen randvoorwaarden bij, zoals centrale dataopslag, duidelijke doelstellingen en heldere communicatie.
Deelnemer: “Een duidelijke visie voor data-geïnformeerd werken binnen de organisatie is de eerste stap, maar deze moet duidelijk gecommuniceerd worden. Soms werkt de ene afdeling een dataproject succesvol uit en begint een maand later een andere afdeling helemaal van begin af aan ermee. Ze zijn simpelweg niet op de hoogte van elkaars werkzaamheden”.
Om data inzichtelijker te krijgen, maken veel organisaties gebruik van zogenoemde business intelligence oplossingen: data in een visueel overzicht of dashboard gegoten (dat wil zeggen zogenoemde Power BI dashboards) middels tabellen of grafieken. Denk bijvoorbeeld aan een grafieken dat het aantal MIC’s (Melding Incident Cliënt) weergeeft per locatie van een organisatie. Echter, tot nu toe zijn deze dashboards alleen beschikbaar voor een kleine groep medewerkers.
Deelnemer: “Er is maar een beperkte groep die kan werken met business intelligence oplossingen om een rapportage op te stellen bijvoorbeeld - waarvan de meeste aanvragen van het managementniveau afkomen. De collega’s aan het bed weten vaak niet eens dat het bestaat.”
Meer resultaten volgen snel!
Wilt u op de hoogte gehouden worden over dit onderzoek? Neem dan contact op met promovendus Suleyman Bouchmal (suleyman.bouchmal@maastrichtuniversity.nl) of hoofdonderzoek dr. Sil Aarts (s.aarts@maastrichtuniversity.nl).
Wilt u meer weten over data gerelateerde projecten binnen de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg, kijjk dan hier.