Reablement centraal in symposium van Kiwi’s naar Klompen
geplaatst op: 19 september 2024
Tijdens het symposium van Kiwi’s naar Klompen op vrijdag 13 september stond reablement centraal. Dit is een zorgfilosofie gericht op het versterken van zelfredzaamheid. Prof. dr. Matthew Parsons, hoogleraar gerontologie aan de Universiteit van Waikato was speciaal naar Nederland gekomen om te vertellen over reablement in zijn thuisland. Hij nam de bezoekers mee in de reis die Nieuw-Zeeland aflegde om reablement te implementeren. Ook in Nederland komt er steeds meer wetenschappelijk bewijs voor de meerwaarde van reablement. Maar het werd duidelijk dat Nederland nog een lange weg heeft te gaan.
Dr. Silke Metzelthin (Universiteit Maastricht) inspireerde ons met haar presentatie over de evolutie van reablement in Nederland. “Reablement heeft alleen kans van slagen als de organisatie en financiering van zorg wordt aangepast. Reablement vraagt echt om een andere manier van werken”, legt Silke uit. “Het proefschrift van Ines Mouchaers van de Universiteit van Maastricht heeft wel laten zien dat het stimuleren van zelf- en samenredzaamheid nog voeten in de aarde heeft. Het is zaak dat we met z’n allen vroeger nadenken over hoe we oud willen worden.”
Aansluitend bracht Prof. dr. Maud Graff (Radboudumc Nijmegen) een diepgaande blik op reablement voor mensen met dementie. Zij benadrukte het belang van de omgeving die naar de oudere omkijkt en met name het betrekken en ondersteunen van mantelzorgers.
Na de lunchpauze konden praktijkprofessionals in een paneldiscussie onder leiding van onderzoeker Stan Vluggen van de AWO-L hun oordeel geven over reablement in de praktijk. Projectleiders van koploperorganisaties in reablement, waaronder de MeanderGroep, Cicero Zorggroep, Mijzo, en Woonzorggroep Samen, deelden hun ervaringen. Lise Buma van Cicero Zorggroep benadrukte dat reablement twintig jaar geleden in Nederland al opgestart had moeten worden. “Nu het water aan de lippen staat, wordt er begonnen met reablement.” Alle projectleiders spraken de hoop uit dat reablement in de toekomst een gemeengoed wordt in alle lagen van de maatschappij.