Samenwerking bekrachtigd: Living Lab Hambos van start
geplaatst op: 21 november 2024
Op donderdag 21 november bekrachtigden Zuyd Hogeschool, Universiteit Maastricht en MeanderGroep een samenwerking voor vijf jaar. Onder de naam ‘Living Lab Hambos’ gaan de drie partijen samen met (wijk)bewoners en hun netwerk, studenten en professionals samenwerken, leren en innoveren. Dit met als doel om de kwaliteit van leven van de mensen in de wijk te bevorderen. Het is voor het eerst dat drie grote partijen, die al jarenlang samenwerken binnen de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg, zich op deze manier gezamenlijk gaan bezighouden met het thema sociale netwerk in de regio.
Doel van Living Lab
Het doel van het Living Lab is het versterken van onderlinge netwerken zodat (wijk)bewoners elkaar kunnen ondersteunen en samen een hechte gemeenschap vormen. Het Living Lab Hambos is zowel een fysieke locatie als een gezamenlijke aanpak, waarin verschillende partijen sámen met (wijk)bewoners en hun netwerk experimenteren, co-creëren, leren, evalueren en gezamenlijk op zoek gaan naar innovatieve oplossingen voor gesignaleerde problemen. Deze echte omgeving stelt ons beter in staat om haalbaarheid en effectiviteit van innovaties te valideren. Door gezamenlijk aan oplossingen te werken, kunnen diverse expertises worden benut, wat de kans vergroot op succesvolle innovaties die breed gedragen worden.
Vanuit de jarenlange samenwerking binnen de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg gaan medewerkers en studenten van Zuyd Hogeschool, Universiteit Maastricht en Meandergroep zich nu voor het eerst op deze manier gezamenlijk bezighouden met het thema sociale netwerk in de regio. George Penders, (manager Zorg in de Hambos), Barbara Piskur (kartrekker innovatiethema Living Labs Zuyd Hogeschool) en Silke Metzelthin (universitair hoofddocent bij Universiteit Maastricht en linking pin vanuit de AWO Limburg) lichten het toe: “We werken al jaren samen, maar een samenwerking als deze, in een vorm van een innovatielab met een commitment voor de lange termijn, waar we samen gaan leren en innoveren, is iets geheel nieuws. Deze manier van samenwerken sluit goed aan bij de visies van alle drie de organisaties en draagt bij aan het aanpakken van relevante maatschappelijke uitdagingen."
Samenwerking die verder reikt Hoewel de drie partijen fysiek in een ruimte in de Hambos samenkomen, reikt de samenwerking verder dan de muren van de Wonen met Zorg-locatie Hambos. George Penders: “We kijken zowel samen met bewoners in de Hambos als mensen uit de wijk. Wat hebben zij nodig om elkaar te ondersteunen en een hechte gemeenschap te vormen; een netwerk dat zorg kan dragen voor elkaar als dat nodig is.”
Wat is een Living Lab?
Het Living Lab Hambos is een samenwerking tussen professionals van MeanderGroep, Zuyd Hogeschool en de Universiteit Maastricht, die met elkaar verbonden zijn binnen de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg. Deze partners zijn als leermeester, als lerende professional, als innovator en/of onderzoeker aan het werk in een inspirerende omgeving. Door middel van co-creatie vindt technologische en sociale innovatie plaats op het gebied van (met name) welzijn en zorg. Het lab zoekt innovatieve oplossingen en stimuleert (door)ontwikkeling van kennis en vaardigheden van (aanstaande) professionals, vrijwilligers, (wijk)bewoners en hun netwerk. In januari 2025 komen studenten, medewerkers en burgers bijeen voor een feestelijke start van het project.