Aan het woord: Sander Kraan
geplaatst op: 24 oktober 2024
Sander Kraan is projectleider en fysiotherapeut bij Envida. Hij wordt enthousiast van het verbeteren en vernieuwen van het zorgaanbod om zo efficiëntere zorg te kunnen bieden die de medewerker- en cliëntervaring verbetert. In het kader van zijn masteropleiding Healthcare Policy, Innovation en Management heeft hij zijn afstudeeronderzoek uitgevoerd op een locatie bij Envida, namelijk Gerlachus. Hij onderzocht de ervaringen met de verpleegkundig specialist (VS) als regiebehandelaar in het kader van coördinatie en continuïteit van zorg.
Wat is jouw motivatie om in de ouderenzorg te werken?
De complexiteit van de ouderenzorg maakt het werkveld voor mij aantrekkelijk. Niet alleen is de zorgvraag van de oudere vaak complex en verspreid over meerdere domeinen, de organisatie van de zorg is eveneens zo complex. Het organiseren van deze zorg gedreven door professionele beroepsinhoud brengt het plezier in mijn werk. Het is voor mij belangrijk om de stem van de professional te laten horen in elke beleidskeuze die invloed heeft op het werk. Want alleen samen kunnen we efficiënte en effectieve zorg bieden die ook betaalbaar blijft.
Hoe draag je bij aan de AWO-L en hoe werk je samen aan onderzoek?
Ik heb mijn masterthesis uitgevoerd op een locatie van Envida. De AWO-L linking pin van Envida, Irma Everink, was mijn thesis begeleidster. Voor mij werkte deze constructie ontzettend fijn. Irma kent de organisatie goed en kon mij zo goed adviseren en begeleiden om stapsgewijs naar het eindresultaat toe te werken. Mijn thesis heeft geresulteerd in enkele concrete adviezen om het proces rondom de zorg van de VS te verbeteren. Ik zie een grote waarde in het evalueren van nieuwe zorgvormen middels wetenschappelijk onderzoek. De AWO-L maakt het mogelijk om deze resultaten te delen over organisaties heen. Door zo van elkaar te leren kunnen we waardevolle resources beter verdelen en inzetten.
Hoe leer jij van onderzoekers en zij van jou?
Ik leer van onderzoekers om onderwerpen met een brede blik te benaderen en nieuwsgierig te zijn. Tijdens mijn onderzoek heeft Irma mij vaak de vraag gesteld: Is dat wel zo? Hoe weet je dit dan? Vanuit je ervaring in de organisatie had ik snel een beeld klaar over hoe iets in elkaar steekt. Door onderwerpen op een systematisch en methodische manier te benaderen hoop ik alle kanten van het onderwerp goed te belichten.
Ik hoop dat onderzoekers van mij leren dat de stem van de professional ontzettend belangrijk is in het organiseren en evalueren van zorg. Zorgprofessionals weten vaak heel goed wat wel of juist niet werkt, maar hebben soms net dat zetje nodig om hun stem te laten horen. Ik hoop dat we in de toekomst nog vaker de stem van de professional terugzien in wetenschappelijk onderzoek, al dan niet gecombineerd met hardere data zoals kosten en productie.
Wat is je wens voor de toekomst van de ouderenzorg?
Ik hoop dat we ondanks de ontzettend grote uitdaging op het gebied van organiseren van zorg, we het plezier en de menselijkheid niet verliezen. Ik hoop dat we met behulp van de wetenschap en professionals de administratieve en repetitieve taken kunnen automatiseren zodat we de tijd kunnen gebruiken voor wat écht belangrijk is voor onze doelgroep, en dat is tijd en menselijk contact.